Investicijska atraktivnost Crne Gori

        Crna Gora je danas jedna od najatraktivnijih zemalja u Evropi, ne samo zato što je čarobna zemlja na obali Jadranskog mora sa prelijepom arhitekturom, čistim morskim vazduhom i ljubaznim meštanima, već i u smislu INVESTICIJE. Razlozi:

  • Nabava čak i najjeftinije nekretnine u Crnoj Gori može vam poslužiti kao razlog za pribavljanje dozvole boravka, a potom i državljanstva Crne Gore, koja planira ulazak u Evropsku uniju do 2025. godine;
  • Kupovinom luksuznih stanova od nas dobit ćete zagarantovani cjelogodišnji prihod od najma svojih stanova (ako je potrebno, naša Kompanija će vam ponuditi usluge iznajmljivanja stanova kupljenih kod nas, kao i druge usluge za rješavanje svih organizacionih i kućanskih problema);
  • Poreski sistem u Crnoj Gori nije komplikovan i prilično lojalan. Porezi koje plaćaju kupci / prodavci i vlasnici nekretnina su među najnižim u Europi:
  • Porez na kupovinu nekretnina: Ako nekretninu kupujete direktno od investitora koji plaća PDV, porez nije potreban. Ako je prodavac fizičko lice, kupac plaća porez od 3%.
  • Godišnji porez na imovinu: Iznos i postupak plaćanja poreza utvrđuju tijela lokalne uprave. Kamatna stopa varira od 0,1 do 1%. Krajnji rezultat zavisi od lokacije nekretnine, klasi imovine, udaljenosti od mora i drugim faktorima, kojih ima više od 12.
  • Godišnja turistička taksa: Plaćaju je stranci koji u Crnoj Gori imaju “drugu svoju nekretninu”. U ovu kategoriju spadaju apartmani, stanovi ili kuće koji se koriste za rekreaciju i privremeni boravak, smještaj u turističkom području (duž jadranske obale).

Sada je tržište nekretnina u Crnoj Gori stabilno. Istovremeno, Crna Gora ima i druge preduslove za rast cijena po metru kvadratnom:

  • izgradnja inovativnog autoputa koji je projektovan za povezivanje Crne Gore sa Srbijom i Beogradom i dalje sa EU;
  • porast broja turista (za 15% godišnje);
  • “Ulazak” niskobudžetnih aviokompanija u zemlju.

 

Izbor dobrog projekta za nekretnine u Crnoj Gori je težak, ali moguć.  Investitori pokazuju povećanu potražnju za projektima u Budvi, Herceg Novom, Tivtu – na jugu i Kolašinu i Žabljaku – na sjeveru. Nekretnine u ovim gradovima su likvidne. S vremenom se vaš dio nekretnina može prodati, vraćajući uloženi novac ili ga ostaviti u posjed, zarađujući od 5 do 10% godišnje od zakupa za turiste. Što se tiče cijene, tamo se jasno povećava cijena po kvadratu postepeno od Ulcinja do Herceg Novog.

Ne odlažite do sutra šta možete učiniti danas. A mi smo, sa svoje strane, uvijek spremni podijeliti sa svojim klijentima dragocjeno iskustvo dobijanja boravišne dozvole u Crnoj Gori, jer su naši zaposleni sve to lično prošli.

Prednosti imigracije i dobijanja dozvole boravka u Crnoj Gori

Prvo, imigracija u Crnu Goru koštat će vas nekoliko puta jeftinije nego u bilo koju od zemalja EU ili u SAD, Kanadu, Englesku i druge razvijene zemlje, a postupak useljavanja i legalizacije u zemlji je jednostavan i neće vam proći dugo vremena pod uslovom da pripremite svu potrebnu dokumentaciju dok ste još u svojoj domovini.

Drugo, stranci koji posjeduju nekretnine u Crnoj Gori imaju pravo da dobiju “godišnju vizu” – dozvolu privremenog boravka Crne Gore i na osnovu tih viza mogu da borave u Crnoj Gori 365 dana u godini. Pored toga, strani državljani koji u Crnoj Gori imaju svoje nekretnine imaju pravo na dobijanje stalne dozvole boravka, ali pod uslovom 5 godina neprekidnog boravka u ovoj zemlji. Ali nakon još 5 godina neprekidnog boravka u Crnoj Gori, takvi stranci imaju pravo na dobijanje državljanstva Crnoj Gori. Istovremeno, ne postoje ograničenja u vrijednosti nekretnina koje je stranac stekao. Glavni uslov i zahtjev nekretnine je da mora biti stambeni ili poslovni prostor. Zemljište bez zakonski podignutog ili bez legaliziranog uređenja, kao i garaža ili šupa nisu osnova za dobivanje dozvole za privremeni boravak (godišnja viza).

Procedura i karakteristike pribavljanja boravišne dozvole u Crnoj Gori

       Dakle, prilikom prijavljivanja privremene dozvole boravka na osnovu posjedovanja nekretnina u Crnoj Gori, stranac mora Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore dostaviti slijedeće dokumente:

  • original + kopija pasoša (istovremeno, strani turista koji je kupio nekretninu u Crnoj Gori – mora biti prijavljen na mjestu boravka i za to se mora platiti turistička taksa na prvih mesec dana);
  • original potvrde o neosuđivanosti s apostilom i prijevodom na crnogorski jezik, koju je sačinio i ovjerio ovlašteni sudski prevodilac Crne Gore (za građane Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Srbije, Bosne i Hercegovine, apostille nije potrebno);
  • dokument kojim se potvrđuje vlasništvo nad nekretninom – original;
  • izvod iz crnogorske banke o prisustvu iznosa na računu stranog državljanina u iznosu od 3650 eura (odnosno 10 eura za svaki dan boravka godišnje dozvole boravka);
  • zdravstveno osiguranje u trajanju od mjesec dana (koje se takođe brzo izdaje direktno u Crnoj Gori) i košta oko 25 evra.

Pri produženju godišnje vize (godišnja dozvola boravka) na osnovu vlasništva nad nekretninom, stranac mora mjesec dana prije isteka važeće dozvole boravka, dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore samo:

– original + kopiju pasoša;
– original + kopija prethodne dozvole boravka;
– dokument kojim se potvrđuje vlasništvo nad nekretninom.

Boravišnu dozvolu (dozvolu boravka, zvuči kao „dozvola za boravak“ ili ukratko „boravak“) Crne Gore izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i njeni odjeli smješteni u velikim gradovima (na primjer, u Podgorici, Herceg Novom, Kotor, Tivat, Budva, Bar). Takođe, stranac može diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Crne Gore u svojoj zemlji zahtjev za izdavanje prve dozvole za privremeni boravak.

Stranac koji je podnio zahtjev za dozvolu privremenog boravka (“boravka”) ne može promijeniti osnovicu boravka tokom donošenja odluke o zahtjevu. Takođe se ne preporučuje promjena osnova za produženje dozvole boravka koju stranac već ima. U tom slučaju kasnije se mogu pojaviti poteškoće s izračunavanjem ukupnog razdoblja boravka u državi za dobivanje dozvole za stalni boravak (taj će period početi od svake „boravke“, primljene na novoj osnovi).

Pored osnova za posedovanje nekretnina u Crnoj Gori za dobijanje boravišne dozvole, postoje i drugi razlozi:

  • spajanje porodice;
  • obrazovanje (srednja škola, institut);
  • programi međunarodne razmjene učenika, studenata i drugih;
  • praktična, stručna obuka;
  • istraživački rad;
  • podvrgnut liječenju;
  • humanitarni razlozi;
  • vjerska djelatnost;
  • brak sa državljaninom Crne Gore;
  • posao;
  • vlasništvo jahti (registrovanoj u CG);
  • druge opravdane razloge u skladu sa zakonom ili međunarodnim ugovorom.

Dozvola za ponovno spajanje porodice može se izdati članu porodice stranca kome je izdata dozvola za stalno prebivalište ili dozvolu privremenog boravka u Crnoj Gori. U ovom slučaju, članovi porodice su: supružnici, njihova maloljetna djeca rođena u braku ili van braka, maloljetna djeca jednog od supružnika i usvojena djeca. Odnosno, ako se jedan od supružnika uselio u Crnu Goru i dobio boravišnu dozvolu (“boravak”), tada njegov supružnik i djeca imaju pravo na “boravak” već na osnovu spajanja porodice.

Za dobijanje „boravke“ na osnovu „spajanja porodice“, Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore potrebno je dostaviti sljedeća dokumenta sa prevodom na crnogorski jezik, kojim se potvrđuje da je stranac član porodice stranca kome je izdata dozvola za stalni boravak ili privremeni boravak u Crnoj Gori. :

  • Vjenčani list;
  • Kopija lične karte supružnika;
  • Rodni list;
  • Ostali dokumenti o situaciji.

Prilikom podnošenja dokumenata za dobijanje (i obnavljanje) privremene dozvole boravka od stranaca, periodično se prikupljaju biometrijski podaci (fotografija, otisak kažiprsta, potpis).

Strancu se izdaje potvrda o prihvatanju dokumenata koja mora biti predočena po prijemu odluke. U njemu se navodi datum kada se stranac mora ponovo pojaviti u organima Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da bi dobio „boravku“. Uvjerenje je potvrda legalnog boravka stranca u Crnoj Gori prije donošenja konačne odluke o zahtjevu.

Takođe treba napomenuti da se ponekad u različitim gradovima Crne Gore gore navedeni postupak za dostavljanje dokumenata može razlikovati. Pored toga, zakonodavstvo Crne Gore ima tendenciju da se mijenja prilično često, stoga se pre podnošenja dokumenata preporučuje razjašnjenje njihovog skupa s organima Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u mjestu prebivališta stranca. Odluka o zahtjevu donosi se u roku od 20 dana od dana podnošenja. Odluka o odobrenju “boravka” strancu se izdaje u obliku posebnog dokumenta i sadrži matični broj koji je dodijeljen strancu (matični broj). Takođe se donosi odluka o odbijanju izdavanja “boravke”. Žalba se može žaliti u roku od 8 dana od dana usvajanja, podnošenjem žalbe Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

„Boravak“ se izdaje na razdoblje do jedne godine (uzimajući u obzir razdoblje određeno u radnoj dozvoli, odnosno razdoblje valjanosti „boravka“ stranca s kojim se traži ponovno ujedinjenje) i pečat je u trenutnoj putovnici stranca. Za produženje boravišne dozvole mjesec dana prije isteka roka važenja, stranac mora podnijeti zahtjev vlastima Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. U ovom slučaju se primjenjuje pojednostavljeni postupak, mnogi dokumenti više nisu potrebni.

Takođe je potrebno imati na umu da stranac, nakon što je dobio dozvolu za privremeni boravak, mora živjeti u Crnoj Gori cijele godine od dana sticanja boravišne dozvole, ako će tokom važenja „boravke“ iz zemlje odsustvovati više od 30 dana bez valjanog razloga i više od 90 dana čak ako postoje valjani razlozi (o kojima morate unaprijed pismeno obavijestiti svog inspektora za strance), njegova dozvola za privremeni boravak bit će poništena. Izuzetak je stranac koji je otvorio svoju firmu i direktor je ovog preduzeća.

Dozvola za stalni boravak u Crnoj Gori

        Tek nakon 5 godina provedenih u zemlji na osnovu kontinuirano izdatih dozvola za privremeni boravak, stranac ima pravo podnijeti zahtjev za stalni boravak (stalno nastajanje) u Crnoj Gori. Šta je stalni boravak u Crnoj Gori? Zapravo, ovo je praktično državljanstvo države, jer ovaj status daje gotovo sva prava građanina, s izuzetkom prava glasa.

 

 

Crnogorsko državljanstvo na opštoj osnovi

       

 

Državljanstvo strani državljani mogu steći ako su ispunjeni osnovni zahtjevi u skladu sa zakonodavstvom zemlje.

 

Uslovi za dobivanje državljanstva:

  • Dostizanje punoljetnosti.
  • Namjerno odricanje od prvobitnog državljanstva.
  • Boravak u zemlji 10 godina.
  • Znanje crnogorskog jezika, znanje gramatike, pravopisa.
  • Tokom čitavog perioda boravka u zemlji, podnosilac prijave nije prekršio zakone zemlje.

 Za dobijanje državljanstva potrebno je pripremiti paket dokumentacije:

  • Prijava je popunjena na crnogorskom jeziku.
  • Dozvola boravka i prebivalište (karta + fotokopija).
  • Izvod iz policijske uprave kojim se potvrđuje legalno prebivalište u zemlji 10 godina.
  • Potvrda o nepostojanju krivične evidencije i kršenju zakona Crne Gore.
  • Dokaz o punoletnosti.
  • Dokaz o prebivalištu u zemlji (dokument za stan ili drugi životni prostor u vlasništvu ili ugovor o najmu).
  • Dodatni dokumenti ovisno o osnovi za dobivanje državljanstva.

 

Izdavanje pasoša državljanina Crne Gore

       Da bi se domogao pasoša, stranac treba da se obrati Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, dostavi ličnu prijavu i spisak dokumenata na spisku. Odluka o izdavanju pasoša s državljanstvom donosi se u roku od 20 dana.

Lista dokumenata potrebnih za dobivanje pasoša:

  • Uvjerenje o dobijanju državljanstva.
  • Dokument izdat od strane ovlaštenih policajaca kojim se potvrđuje mjesto boravka stranca u Crnoj Gori.
  • Primanja za plaćanje poreza i državne takse (25 eura i 15 eura).

Izdati pasoš važi 10 godina. Na kraju ovog perioda potrebno je zamijeniti dokument. Ako je strancu uskraćeno državljanstvo Crne Gore, on se može žaliti na ovu odluku sudu u roku od 7 dana.

Da li je u Crnoj Gori moguće dvojno državljanstvo?

        Prema zakonima balkanske države, strani državljani mogu dobiti crnogorsko državljanstvo samo pod uvjetom da se dobrovoljno odreknu postojećeg državljanstva. Imati dva pasoša zakonom je zabranjeno. Prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje statusa državljanina Crne Gore, podnosilac zahtjeva mora dostaviti potvrdu o oduzimanju državljanstva svoje države.

Možete postati državljanin Crne Gore samo ako ispunjavate sve uslove regulisane zakonima zemlje. Migrant mora ne samo da prikupi paket potrebnih dokumenata, već i da uspješno prođe test kako bi provjerio znanje jezika, istorije, geografije i kulture te balkanske zemlje.

Prednosti crnogorskog državljanstva

        Crnogorski pasoš omogućava putovanje bez viza u 125 država. Vizni režim djeluje na osnovu sporazuma između zemalja, ali Crna Gora je zvaničan kandidat za članstvo u EU. Crna Gora će postati članica EU do 2025. godine. Nakon toga, građani Crne Gore neće samo bez posjete moći posjetiti Schengen zonu, već i živjeti u drugim zemljama EU. Međutim, državljanstvo Crne Gore može uticati na kvalitetu života s obzirom na beneficije. Na primjer, građani Crne Gore mogu dobiti E-2 poslovnu vizu za imigrante u Sjedinjenim Državama. I, naravno, možete, ukoliko želite, trajno ili privremeno prebivati ​​u Crnoj Gori. Ekonomija zemlje prepoznata je kao jedna od najbrže rastućih na Balkanu. Crna Gora je članica NATO-a, a u bliskoj budućnosti može postati članica EU. Potom će, osim bezviznog putovanja u zemlje šengenske zone, svi građani Crne Gore moći i da žive, studiraju i rade u EU.