O CRNOJ GORI

Dozvolite da vas upoznamo sa očaravajućom Crnom Gorom!
 
Ova mala država nalazi se u zapadnom delu Balkanskog poluostrva na obali Jadrana. Nekada deo savezne republike Jugoslavije, sada je nezavisna država.
Visoke kamenite,očaravajuće planine, jedinstvena divlja priroda, kristalno čista morska voda, ogromni kanjoni, dubokovodna jezera i drevni srednjovekovni gradovi – sve to će vam omogućiti da uživate u divnom odmoru i uronite u fenomenalnu atmosferu ove zemlje.
Crna Gora je pogodna za ljubitelje mira i tišine koji se žele opustiti u krilu prirode od užurbanosti velikih gradova. Za zaljubljenike u aktivnosti na otvorenom, ovde se takođe mogu obaviti – razni izletnički programi, izleti brodom i mini krstarenja, planinarenje i šetnje šumom.
Crna Gora ima čisto okruženje i zdravu klimu, zbog nedostatka industrijske proizvodnje u zemlji i njenom primorskom položaju, što je važno za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje.
Jedinstvena mikroklima Bokokotorskog zaljeva, prisustvo mineralnih voda i lekovitog blata omogućilo je da se ovde stvori lečilište evropskog nivoa, čuveni centar za lekarsku medicinu i rehabilitacioni zavod Igalo, otvoren 1949. godine, koji pruža čitav spektar medicinskih usluga za prirodno lečenje. Smešten je na periferiji grada Herceg Novog u rejonu Igalo.
Roditelji sa malom decom će takođe imati udoban odmor u ovoj zemlji. MJeštani su veoma ljubazni, vole decu, turiste i to gostoprimstvo se oseti na svakom koraku.

Dobrodošli u Crnu Goru!

RESORTI CRNE GORE

Herceg Novi

Herceg Novi se nalazi u podnožju planine Orjen, na Jadranskom moru i ušću Bokokotorskog zaljeva, blizu granice s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Grad se smatra „botaničkom baštom Crne Gore“, ovdje raste ogroman broj relikvijskih biljaka i grmlja, pa ga Crnogorci nazivaju „Gradom cvijeća“. Za razliku od drugih gradskih letovališta u Crnoj Gori, Herceg Novi ima tradicionalni evropski izgled: skoro da nema visokih višespratnica, sve su kuće napravljene u arhitekturi evropskog stila. Male kuće sa popločanim krovovima, zakopane u cvijeće bugenvila, okružene živicama zimzelenih vrsta, visokim palmama,žutim rascvjetanim mimozama,narandžastim drvećem i magnolijama – sve to stvara atmosferu idile i spokoja…

Bogato spomeničko nasljeđe na području Herceg-Novog nastalo je kao rezultat prožimanja raznih naroda i kultura koje su se kroz njegovu dugu istoriju ovdje smjenjivali i sudarali.

Počeci turizma na ovom području sežu u XIX vijek. Iz tog doba postoje prvi zapisi (Sima Matavulja) o Gostionici Šjora Roze. Kafana „Bella Vista“, porodice Sava Bačanovića, sa 25 kreveta „za strance“ pominje se 1872. godine. Razvoj modernog hotelijerstva u Herceg Novom, moglo bi se sa pravom reći i u Boki kotorskoj i Crnoj Gori, počinje izgradnjom pansiona “Pansion na Zelenoj Plaži” u Zelenici, kasnije zvanog samo hotel “Plaža”. Ovaj hotel je sa radom započeo 1902. godine, ali je dozvola kojom je Opštinsko upraviteljstvo dozvolilo gradnju ovog hotela mađarskom plemiću Dr. Antal Maguaru iz Budimpešte, takođe iz XIX vijeka – datirana je 24. novembra 1898. godine. “Akcionarsko društvo za građevine i saobraćaj Herceg Novi“ je 1909. godine zatražilo dozvolu za izgradnju hotela “Boka” u samom centru Herceg Novog, koji počinje sa radom 1913. godine sa 43 sobe i „centralnim ogrijevom i vrućom kupelji“. Ovaj je hotel godinama bio svojevrsni simbol i zaštitni znak grada, a, između ostalog, na Sajmu turizma u Parizu 1932. godine osvojio je zlatnu medalju za „komfor i uslugu“. U katastrofalnom zemljotresu 1979. godine znatno je oštećen i nepunu godinu dana kasnije je morao biti srušen. Ukras hotela i njegovog parka, nadaleko poznatog po rijetkim mediteranskim biljkama, bio je ribnjak koji je iz istih razloga bio srušen. Akcijom Turističkog centra i Skupštine opštine ribnjak je 1998. godine vraćen na isto mjesto u istovjetnom izgledu…

U periodu između dva svjetska rata u Herceg Novom je radilo više hotela među kojima: „Amerika“, „Rudnik“, „Jadran“, „Balkan“, „Savina“, „Evropa“, „Topola“, „Erceg Novi“, „Srpski hotel“, „Beograd“…. Godine 1926. svoja vrata gostima otvorio je i hotel „Plaža“ vlasništvo porodice Trani na približno istom mjestu na kojem se nalazi i danas. Godine 1906. Tomo M. Katurić je dobio dozvolu za držanje konačišta u Kamenarima, a 1929. godine u Igalu je otvoren hotel „Igalo“ vlasništvo porodice Janković. U Zelenici, pored već pomenutog hotela „Plaža“, radio je i hotel „Boka“, tik uz gorepomenuti hotel, vlasništvo Obrena Dunđerovžića, kojeg su Nijemci digli u vazduh pri povlačenju 1944. godine, kao i hotel sa istim imenom – vlasništvo Blagoja Mićunovića.

U vrijeme između dva svjetska rata osnovana su, među prvima na Jadranu, i dva turistička društva: „Savina“ u Herceg Novom 1922. godine i „Igalo“ u Igalu 1924. godine. Intenzivan i organizovan razvoj turizma novijeg doba na ovom području vezuje se za šezdesete godine prošlog vijeka kada su izgrađeni skoro svi i danas postojeći hoteli, koji su to doba bili i veliki i moderni. Jedino su hotel „Plaža“, u današnjem izgledu, i II faza Instituta „Dr. Simo Milošević“ – Mediteranski zdravstveni centar izgrađeni kasnije, 1980. odnosno 1988. godine.

Još davne 1929. godine hercegnovska opština je proglašena za „morsko kupalište i klimatsko lječilište“ jer od davnina se znalo za ljekovita svojstva priobalnog morskog mulja zvanog „igaljsko blato“ i mineralne vode „igaljske slatine“. Vremenom, razvojem Igala, termin klimatsko lječilište se gubi kao termin za cijelu Opštinu.

Već pomenuti hotel „Igalo“, sa 16 soba i 40 ležaja, bio je podignut upravo na mjestu gdje se nalazi današnja zgrada Prve faze Instituta i već tada je imao, naprimjer, hotelski automobil koji je dočekivao goste u pristaništu ili aerodromu „Gruda“. 1930. godine je izvršeno ispitivanje igaljskog blata u laboratorijumu poznatog francuskog lječilišta Viši koje je definitivno potvrdilo njegovu izuzetnu ljekovitost, ali tek nakon Drugog svjetskog rata, zahvaljujući dr. Svetozaru Živojinoviću realizovani su davno donijeti planovi o osnivanju lječilišta u Igalu, koje je Odlukom vlade Crne Gore od 1.11.1949. godine konačno i osnovano.

Za turiste postoji veliki izbor smeštaja od malih apartmana do vila sa privatnim bazenom.

Plaže su male šljunčane ili betonske ponte. S obzirom da se Herceg Novi nalazi u zalivu, retko su veliki talasi, što je dobar faktor za kupanje sa decom. Morska voda u zalivu je bistra, kristalno čista, što omogućava plivanje i ronjenje. U gradu postoji nekoliko škola koje podučavaju pravila ronjenja i podvodnog plivanja.

Duž obalske ivice grada, koja povezuje okrug Igalo i Savina, proteže se višekilometrski nasip – glavno šetalište  grada, na kojem se nalazi bezbroj restorana, kafića i barova.

Na gradskim brodskim pristaništima,nude se izleti,obilazak divljih i peščanih plaža Kotorskog zaliva, tako da turisti upoznaju bivšu predsedničku plažu Žanjice, a u nekim slučajevima (uz doplatu) postoji prilika za kupanje u plavoj pećini(Plava špilja) i na otvorenom moru.

Za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje, rehabilitaciono-odmaralište Institut Igalo,predstaviće celokupan spektar medicinskih usluga za prirodno lečenje i rehabilitaciju. Sve je ovo moguće zahvaljujući blagoj klimi koja je dostupna ovde, čistom morskom vazduhu zasićenom mineralima,esencijalnim uljima, terapeutskim blatom i mineralnim vodama.

Herceg Novi je pogodan za ljubitelje mirnog i odmjerenog odmora, porodičnog odmora sa djecom, te za one koji žele poboljšati zdravlje.

Budva

Budva je jedno od glavnih primorskih letovališta u Crnoj Gori, popularno među turistima koji više vole zabavan i energičan odmor. Grad aktivnog noćnog života. Kockarnice, barovi, restorani, diskoteke, teniski tereni – sve za svaki ukus.

U jeku letnje sezone grad je prepun turista i prepun zabavnih programa.

U blizini Budve naći ćete brojne plaže, uglavnom šljunčane i okružene stijenama, postoje i peščane plaže. Najveće i najpopularnije plaže budvanske rivijere su Plazha Slovenska i Mogren. Duž „Slovenske plaže“ nalazi se veliki broj barova, kafića, diskoteka na otvorenom.

Turistima se nude izleti brodom ili čamcem do ostrva Sveti Nikola, a možete unajmiti i jedrilicu.

Budva je užurbano letovalište za mlade, nije baš pogodna za porodice sa malom decom. Među minusima može se istaći i guste višespratnice, zbog kojih grad izgleda kao moderna metropola.

Četiri kilometra od Budve nalaze se mala osamljena sela Bečići i Rafailovići, koja su konglomerat hotelskih apartmana i vila za svaki ukus. Dobro razvijena infrastruktura i dobre plaže čine sela idealnim mestom za porodice. 1935. godine plaža Bečići prepoznata je kao najlepša plaža u Evropi.

Ulcinj

Ulcinj je najjužniji grad Crne Gore, blizu granice sa Albanijom. Nije poput ostalih primorskih gradova Budve i Hercegnovske rivijere, koji su bili pod velikim uticajem mletačke vladavine. Ulcinj je vekovima bio pod vlašću Osmanskog carstva, što nije moglo uticati na spoljne odlike grada. Ovdje ima mnogo džamija; većina crnogorskih muslimana živi u ovom gradu. U Ulcinju su stanovništvo najvećim delom Albanci, ovde se teško čuje srpski govor. Svi natpisi, putokazi, reklame izrađuju se na srpskom i albanskom jeziku.

Ulcinj je poznat po svojim dugim peščanim plažama, kojih nije toliko u celoj Crnoj Gori. Plaže Ulcinjske rivijere su bazaltne, zbog mineralnih sastojaka koji čine bazaltni pijesak, ove plaže imaju pozitivan uticaj na bolesti koštanog sistema.

Gradska plaža “Mala Plaza”, koja se nalazi kod zidina starog grada, u letnjoj sezoni je prepuna gostiju.

4 km južno od Ulcinja, na 13 km, nalazi se veličanstvena peščana plaža “Velika plaža”, koja se proteže gotovo do granice s Albanijom, a širina joj dostiže 60 m – ovo je najveća peščana plaža na obali Jadrana.

Plaže na ostrvu Ada Bojana nemoguće je zanemariti. Pesak je ovde bogat mineralnim i biološki aktivnim supstancama i ima blago radioaktivno dejstvo, što je korisno u lečenju mišićno-koštanog sistema i neplodnosti.

Kotor

Kotor je centar izletničkog turizma Crne Gore. Stari grad Kotora naveden je kao UNESCO-vo kulturno naslijeđe i jedan je od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih gradova na obali Jadrana.

Arhitektura Kotora nastala je s kraja 12. veka, glavni uticaj na spoljašnji stil građevina koji su preživeli do danas imali su Mlečani. Mletačko doba trajalo je od 1420. do 1797. godine – ovo je vreme stvarnog prosperiteta, u to vreme su postavljeni snažni gradski zidovi da bi se zaštitili od napada Otomanskog carstva, izgrađene su palače, kule, hramovi, crkve. Iako je grad snažno pogodio zemljotresi (1667., 1979), koji su oštetili više od polovine gradskih zgrada, danas je u potpunosti obnovljen sa karakterističnim venecijanskim stilom.

Prilika da se vratimo u srednjovekovno doba u kojem diše svaki kamen ovog neverovatnog grada, privlači turiste iz celog sveta. Možete šetati uskim ulicama, opustiti se u ugodnom kafiću, slušati orgulje u katoličkoj katedrali, popeti se na sam vrh brda do tvrđave Svetog Jovana i uživati u ptičjem pogledu na grad (pošto uspon na vrh nije lak, brinite se o udobnoj obući i zaliha pijaćom vodom). U starom gradu možete unajmiti sobu u malom hotelu za jednu ili dve noći da biste se osećali kao stanovnici srednjeg veka.

Kotor ima nekoliko plaža i šetalište, kao i luku u koju dolaze brodski brodovi i jedrilice.

Njegovo glavno bogatstvo su istorijski spomenici i arhitektura.

Iz Kotora je lako doći do Nacionalnog parka Lovćen koji pokriva središnji i najviši dio planinskog lanca Lovćen (1749 m) i prostire se na površini od 62,2 km². Park je osnovan radi zaštite jedinstvene prirode, kao i istorijskog, kulturnog i arhitektonskog nasleđa. Ovde je raj za ljubitelje divljine, šumskih šetnji, planinarenja i planinarenja.

Za ljubitelje srednjovekovne arhitekture, takođe preporučujemo posetu gradovima Perast, Risan i malim ostrvima, koji se nalaze u blizini Kotora i deo su Kotorske rivijere.

Bar

Bar – najveća luka u Crnoj Gori, odatle se trajektom može doći do Italije (grad Bari). Oko Bara nalazi se nekoliko malih sela u kojima se porodice sa decom mogu odmarati – Sutomore, Dobra Voda, Shushan, Big Sands.

Ako odsedate u samom Baru, onda postoji dovoljan izbor apartmana, kuća, vila. Grad je pogodan za opuštajući odmor: postoje bučne diskoteke i noćni klubovi, ali prepun je malih restorana i ugodnih kafića.

Gradska plaža Bar je peščana, u blizini se nalazi i mnogo šljunčanih plaža.

Nedaleko od gradske plaže u plitkoj vodi nalazi se poplavljena jahta kralja Nikole i nemački kruzer Forverts, koji mogu da izvrše ronjenje. Plovila nisu duboka i dostupna su čak i početnicima roniocima.

Jedna od najzanimljivijih i najvećih znamenitosti Bara je palata kralja Nikole. Palata uključuje kapelu, zimnicu i botaničku baštu, kao i male i velike palate. Danas te prostorije koristi zavičajni muzej.

Tivat

Tivat je moderan grad na obali Bokokotorskog zaljeva, smešten na poluostrvu Vrmac, nedaleko od međunarodnog aerodroma (5 km) i smešten najambicioznijoj marini za skupe jahte, kao i luksuznom stambenom kompleksu (mikro-kvartu) Porto Montenegro i hotelu Regent ”, koju koriste milionerski jahti.

Zanimljivo je da je opisani grad dobio ime po ilirskoj kraljici Teuti koja je volela da se odmara u ovim delovima.

U srednjem veku Tivat je bio kotorski odmor za kotorsku aristokraciju. Što se tiče znamenitosti istorijske i kulturne vrednosti, za razliku od susednih popularnih gradova, u Tivtu nema ništa što bi obeležio UNESCO, a zapravo gotovo ništa staro (izuzev jednog srednjovekovnog zamka u centru i nekoliko crkava).

U isto vreme, infrastruktura u Tivtu je razvijena i aktivan život dobija sve jači zamah, a pogodna lokacija grada olakšava dolazak do Perasta, Kotora ili Budve, gde će biti moguće uživati u kulturno-istorijskom planu, jer se ovi gradovi nalaze na nepunih pola sata od Tivta Udobni linijski brodovi polaze iz Tivta, nudeći izlet brodom Kotorski zaliv sa zaustavljanjem na plaži Zanitsa, turisti imaju priliku da vide gradove poput Kotora, Herceg Novog i dva slikovita ostrva (Gospa od Skrpla i Sv. Džordžija) u regionu Risan i Perast.

Iako je najmlađi grad u Boci, postoji mnogo zanimljivih i primamljivih mesta za posetu. U centru grada – renesansna letnja kuća Buca, Ostrvo Cvijeca (ostrvo cveća) sa ritualnim spomenicima, Gornja Lastva – stari centar na nadmorskoj visini od 300 m, neverovatna plaža Plavi Horizonti i ostrvo Sv. Nikole – moraju videti mesta turista u Tivtu.

Tivat nema izraženu plažnu liniju, uglavnom platforme.

KAKO DA STIGNEMO TAMO

U Crnoj Gori postoje dva aerodroma koja pružaju međunarodni vazdušni saobraćaj:
1) u gradu Tivtu (aerodromski kod TIV)
2) u glavnom gradu Crne Gore Podgorici (aerodromski kod TGD)
Redovne direktne letove iz Moskve obezbeđuju aviokompanije poput Aeroflot i Montenegro Airlines, vreme putovanja je oko 3 -3.5 sati
Koji je aerodrom pogodan za vas?
Ako ste izabrali letovališta: Herceg Novi i Hercegnovska rivijera, Budva ili Kotor
onda je aerodrom Tivat pogodan za vas, približno vreme putovanja:
– Tivat – Herceg Novi – 1 sat;
– Tivat – Budva – 25 minuta;
– Tivat – Kotor – 10 minuta.
Do ovih naselja se takođe može doći sa aerodroma Podgorica, približno vreme putovanja:
– Podgorica – Herceg Novi – 2,5 sata;
– Podgorica – Kotor – 1,5 sata;
– Podgorica – Tivat – 1,5 sata;
– Podgorica – Budva – 1 sat.
Doći do gradova Bar i Ulcinj na vrijeme gotovo je isto i sa tivatskog aerodroma i sa aerodroma u Podgorici.